no image

Jaren 70 mode & kleding

Met 70’s mode wordt natuurlijk de kleding, schoenen en accessoires uit de jaren zeventig bedoeld. De mode in de jaren 70 volgde eerst nog de ontwikkeling van de jaren zestig met de hippie look tijdens de zogenoemde bloem power tijd. Die periode kenmerkte zich door maxi jurken, broeken, die wijd uiteenliepen en natuurlijk door accessoires, zoals het bekende hoofdbandje. Minirokjes werden in de zeventiger jaren nog altijd gedragen en in de beginjaren van de jaren 70 werden deze rokjes steeds korter en korter. Net zoals elk decennium kreeg de 70 mode echter ook een eigen karakter en was er meer sprake van de opkomst van verschillende stijlen.

Jaren 70 kleding

 

In de jaren 70 kleding is de trend van het decennium ervoor goed terug te zien, want de bloem power tijd was nog lang niet afgelopen. De stijlen in mode lieten wel een mix zien, want daar waar de ene dag een minirok werd gedragen, was het geen enkel probleem om de volgende dag in een lange rok te verschijnen. Overigens werden de minirokjes in het begin van de jaren zeventig wel veel korter, maar na halverwege het decennium zag de jaren 70 kleding er weer anders uit. Vanaf dat moment kregen knielange rokken in de vorm van klokrokken en plooirokken de voorkeur.

 

Hotbroek als jaren 70 kleding

Kort bleef bij de jaren 70 kleding wel in de mode, maar dan in een andere vorm. De hotbroek deden namelijk hun introode en was de vervanger van het minirokje. De hotbroek zijn korte broekjes die nu ook helemaal weer in zijn en tegenwoordig nog korter kunnen uitvallen. De hotbroek werden als meer comfortabel ervaren dan de minirokjes en dan vooral tijdens het uitoefenen van activiteiten, zoals discodansen en rollerschaatsen. Het materiaal waarvan de hotbroek werden gemaakt varieerde van spijkerstof tot fluweel. Met betrekking tot de lange broeken werden de wijde broekspijpen populair, maar ook jeans en jumpsuites deden hun introode. Strak op de heupen en wijd uitlopende bij de enkels kenmerkte de broeken van de jaren 70 kleding. Ook in de jaren zeventig werd nog veel kleding handgemaakt. Zo werden er onder meer truien gebreid en hoedjes gehaakt.